All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: Question about a Red Georgian sauce
Post Number:#1  PostPosted: 25 May 2011 15:08 
Offline
Member
User avatar

Joined: 23 Jan 2011
Last Visit: 17 Sep 2011 19:35
Posts: 25
Location: Mexico and Spain
Gender: Male
Status: Just looking
Her/His Country: Rusian Federation
Times_to_FSU: A couple
Does anyone knows the name of a Red Georgian sauce that is used with Russian food??? They said it is spicy (at least that's what they told me but to my taste it was not spicy but rather sweet)


 Profile  
 
 Post subject: Re: Question about a Red Georgian sauce
Post Number:#2  PostPosted: 26 May 2011 21:10 
Offline
Member
User avatar

Joined: 23 Jan 2011
Last Visit: 17 Sep 2011 19:35
Posts: 25
Location: Mexico and Spain
Gender: Male
Status: Just looking
Her/His Country: Rusian Federation
Times_to_FSU: A couple
No idea? [surprised.gif]


 Profile  
 
 Post subject: Re: Question about a Red Georgian sauce
Post Number:#3  PostPosted: 26 May 2011 21:41 
Offline
Admin
User avatar

Joined: 28 Oct 2008
Last Visit: 18 Nov 2017 05:10
Posts: 3587
Location: Surrey UK
Gender: Male
Status: Married
Her/His Country: Russia
RW_here_since: July 2008
Times_to_FSU: Too many to remember
No idea on my part....... sorry! [embarrased.gif]

But I know someone who knows........Hanna. [wink.gif]

She told me the name is "Adjika".

[drinks.gif]

_________________
.
Image


 Profile  
 
 Post subject: Re: Question about a Red Georgian sauce
Post Number:#4  PostPosted: 26 May 2011 22:02 
Offline
Been there - Done That & Got the T-shirt
User avatar

Joined: 18 Feb 2009
Last Visit: 15 Aug 2017 20:22
Posts: 137
Location: South England
Gender: Female
Status: Married
Her/His Country: UK
RW_here_since: 2008
Times_to_FSU: I was born there!
Hello Link

My parents been lived in Georgia for a while (my father was born in Georgia and we still have some relatives there.) I can't say I know Georgian cosine very well, but I think the sauce you been asking it is Tkemali or Ajika, maybe sause Satcebeli.

If you can read Russian than it is explanation of Georgians sause:

Соусы
Соусы – гордость грузинской кухни, ведь во многом от них зависит вкус того или иного блюда. Чаще всего соусы делаются из кислых ягод, из ткемали, терна и граната. Наиболее известны соус под названием аджика (красный перец, чеснок, пряные травы, грецкий орех и соль) и соус ткемали (слива ткемали, чеснок и травы). Причем соусы делают только из натуральных продуктов, которые никогда не жарят и не тушат. Очень вкусные соусы из орехов, особенно я хочу обратить Ваше внимание на соус, который называется баже и готовится из грецких орехов, кинзы, приправ хмели-сунели и шафрана. Этот соус отлично подходит к блюдам из курицы, овощей и рыбы, его добавляют в холодные салаты и горячие вторые блюда. Очень часто грузинские соусы выступают и в качестве самостоятельных блюд, которые можно есть с хлебом.

Сацебели
Сацебели (груз. საწებელი) – традиционный грузинский соус с кисло-сладким вкусом, который готовят из фруктов и орехов.

Ингредиенты:

Соус сацебели готовят из сока незрелого винограда, граната или ежевики, грецких орехов, чеснока, куриного бульона, зелени кинзы, красного молотого перца, кардобенедикта (шафрана) и соли. Иногда в соус добавляют уксус, настоянный на мяте, крапиву, алычу, барбарис, кизил и щирицу.

Свойства и происхождение:

Название соуса сацебели в переводе с грузинского означает «соус». В Грузии принято произносить слова с ударением на первый слог, поэтому в слове «сацебели» ударный слог «са». Чаще всего соус сацебели готовят из фруктов и ягод, но иногда в него также добавляют томаты.

Применение:

Соусом сацебели принято приправлять блюда из птицы, в особенности из курицы и индейки. Очень вкусными получаются блюда грузинской кухни – хинкали, бозбаши с бараниной, чихиртмы и цыпленок табака с соусом сацебели. Этот соус отлично подходит к блюдам из фасоли, баклажанов, а также к шашлыку из телятины, баранины и свинины, мясным колбаскам.

Рецепт приготовления:

Для приготовления соуса сацебели грецкие орехи растирают с перцем, солью, чесноком и зеленью кинзы. После этого в смесь добавляют шафран, куриный бульон и кислый сок.

Советы шеф-повара:

Соус сацебели можно подавать к столу как в холодном, так и в теплом виде.




Hanna


 Profile  
 
 Post subject: Re: Question about a Red Georgian sauce
Post Number:#5  PostPosted: 27 May 2011 12:37 
Offline
Member
User avatar

Joined: 23 Jan 2011
Last Visit: 17 Sep 2011 19:35
Posts: 25
Location: Mexico and Spain
Gender: Male
Status: Just looking
Her/His Country: Rusian Federation
Times_to_FSU: A couple
Thank you very much Hanna [veryhappy.gif] and Wiz [biggrin.gif]

As those Russians told me they considered the sauce to be very spicy but for my taste (being myself Mexican) it was not, not even a little, but it was very tasty [wink.gif]


 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Registered users: Google [Bot]


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB